maanantai 29. syyskuuta 2014

Suklaakakku ja mättöpiirakka

Muutamia leipomuksia on tullut tehtyä, vaikkakin harmittavan harvoin nykyään. Perinteistä suklaakakkua tein tuomisiksi perheystävillemme. Tämän ohje on luottokirjastani Kotiruoka ( Isotalo, Kuittinen, Otava 2001). Ohjeen nimi on Kevyt kahvikakku, mikä naurattaa minua suuresti: eihän se ole kevyttä nähnytkään.

Suklaakakku



2 munaa
2 dl sokeria
100g sulatettua voita
2 dl maitoa ( tai kermaa, jos teet suklaakakkuversion; minä käytin kevytkermaa)
1,5 tl leivinjauhetta
3,5 dl vehnäjauhoja
mausteeksi:
2 tl vaniljasokeria (tai 1 tl suklaakakkuversioon)
100 g rouhittua suklaata (jos teet suklaakakun)  Minä laitoin minttu-krokanttisuklaata
Lisäksi voi laittaa 1 rkl kaakaojauhetta

Vaahdota munat ja sokeri. Lisää sulatettu voi (jäähdytetty). Lisää vuorotellen maito/kerma ja jauhot mausteineen & leivinjauheineen. Paista 175 asteessa noin 40 minuuttia.

Kuorruta kakku noin 100-200 grammalla suklaata, jonka joukkoon voi nakata hitusen voita. Itse käytän maitosuklaata.


Tämä on parasta jääkaappikylmänä, kun kuorrute on kovettunut!

Mättöpiirakka (kinkku-paprika-tomaatti-mozzarella-pestopiirakka)

Minulla alkoi heti syksyn alettua niiskunenäflunssa vaivata, ja alkoi tehdä hirveasti mieli jotain vahvistavaa mättöpiirakkaa. Semmoista, josta saisi parantavaa voimaa! Minullahan ei mene koskaan ruokahalu kipeänä ollessa, vaan päin vastoin se kiihtyy. Tein tämä piiraan ihan oman pääni mukaan, ja yritän nyt muistella, mitä siinä oli:


Pohjan ostin tällä kertaa valmiina, eli se oli sellainen pakastepiirastaikina. Täytteeseen tuli pussillinen savukinkkukuutioita, keltainen paprika, kermaa (en nyt millään muista, mitä käytin, mutta tähänhän käy niin smetana, ranskankerma, maustetut ruokakermat, maustamaton ruokakerma jne), 1 kananmuna, päälle tomaattia ja pestoa sekä paiston loppuvaiheessa morzzarellajuustopalleroita. Paistosta sen verran, että minulla pohja jäi raa'aksi, vaikka esipaistoin pohjaa 10 minuuttia piiraspaketin ohjeen mukaan ja paistoin  täytteineen vielä puolisen tuntia, eli ensi kerralla pidän varmaan vartin kauemmin piirasta uunissa kuin ohje sanoo.



Ei kommentteja: