perjantai 1. joulukuuta 2017

Kirjaesittely: Vilukissan villasukat

Vilukissan villasukat - Kirjoneulesukat isoilla puikoilla: Sarita Kotkavalkama.


Toivekirja kaikille niille, jotka rakastavat villasukkia, mutta eivät halua nykertää niiden parissa ikuisuuksia.

Vilukissan villasukat -kirjasta tekee ainutlaatuisen se, että kaikki sukkien ohjeet on kirjoitettu paksuhkoille langoille ja ne toteutetaan paksuilla puikoilla. Näin sukkapari valmistuu nopeasti.

15 sukkaohjetta on laadittu siten, että paksustakin langasta syntyy hyvin istuvia ja joustavia sukkia, joita on ilo käyttää.

Kirjasta löytyy myös varsin näppärä sukkien kokotaulukko, jonka avulla mallit voi toteuttaa haluttuun kokoon. Osa kirjan sukkamalleista sopii niin naisille kuin miehillekin.
Näyttävien sukkamallien kuviot ovat selkeitä, eikä työhön tule pitkiä langanjuoksuja, jolloin neuloja kuin neuloja saa sukistaan melkeinpä automaattisesti kaunista ja tasaista jälkeä.
Kirjassa on helppoja ja taitoa vaativia ohjeita, joten se sopii sekä aloittelijoille että kokeneille konkareille. (Minerva)

Kustantaja: Minerva
Julkaistu: 8/2017
Sivuja: 144
Kirjailijan aiemmat teokset: Neuleita tumpeloille (Moreeni 2016)
Arvostelukappale

Minä en ole ikinä koskaan neulonut yhtään kirjoneuletta, joten nyt oli korkea aika tarttua härkää sarvista ja kokeilla. Toki olen neulonyt vaativiakin kuvioneuleita, mutten koskaan useammalla värillä kuin yhdellä tehtäviä kuvioita. Innostuin heti Sarita Kotkavalkaman mainiosta ideasta toteuttaa kirjoneulesukat tavallista isommilla puikoilla, jolloin työkin joutunee nopeampaa kuin ohuilla puikoilla tikutellessa.


Vilukissan villasukka esittelee aluksi napakasti mutta kattavasti kirjassa käytettävät tekniikat sekä tietoa sukan rakenteesta. Mukana on myös opastusta lankojen oikeaoppiseen säilytykseen (mistä innostuneena hankin itselleni muoviset, kannelliset lankojen säilytyslaatikot.) Uutena minulle tuli termi lankadominanssi, joka tarkoittaa sitä, että kuvioväriä pidetään neulottaessa itseä lähimpänä, jotta kuvio tulisi näkyviin kunnolla.



Kirjan sukkamallit ovat tajuttoman kauniita ja suurin osa niistä on energisen värikkäitä. Minulla oli kova valinnanvaikeus sukkamallia valitessani, mutta lopulta päädyin erittäin kauniiseen, kaksiväriseen malliin nimeltä Freya. Minusta mallin ruskea ja fuksianpinkki väri sopivat oikein luontevasti yhteen ja kiekurainen kuvio on todella hauska. Tein sukat ohjeen mukaan Drops Lima (65% villaa ja 25 % alpakkaa) ja Karisma (100% villaa) -langoista, jotka ovat ihanan pehmoisia ja melko edullisiakin. Puikkosuositus ohjeessa on 4,5 mm, mutta en jaksanut ostaa uusia puikkoja, joten käytin puikkokokoa 4.


Sain todeta, ettei kirjoneulesukkien tekeminen ole sen vaikeampaa kuin kuvioneuleidenkaan - samanlailla on seurattava kiltisti ohjetta, toki lankoja on vain enempi. Aikaa minulla meni näihin parisen kuukautta, koska luen myös paljon vapaa-aikanani, enkä ole vielä oppinut lukemaan ja neulomaan yhtäaikaisesti.
Seuraavalla kerralla aion kokeilla jotain monivärisempää mallia. Olen kovin innostunut tästä kirjasta ja suosittelen tätä lämpimästi kirjoneulomisen aloittelijoille, mutta miksei myös kokeneemmillekin. Vielä ehtii neuloa kauniit sukat pukinkonttiin, jos on ahkera neuloja. Pirteät ja hassuttelevat sukkamallit miellyttävät takuulla erityisesti nuoria sukankuluttajia, mutta mikseipä varttuneempikin saisi räväyttää villasukillaan.

Muissa blogeissa ja verkkojulkaisuissa:


Samantyylisiä kirjoja blogissani:

Ei kommentteja: